Read More

Kulinarna Świętojańska wyróżniona

Gdyńskie wydarzenie „Kulinarna Świętojańska” zostało wyróżnione przez marszałka województwa pomorskiego podczas obchodów Światowego Dnia Turystyki. Docenione zostało za bardzo ciekawą ofertę turystyczną, która przyciąga wielu smakoszy dobrej kuchni.

Światowy Dzień Turystyki, przypadający 27 września, jest okazją do docenienia i nagrodzenia osób, które zajmują się na co dzień tworzeniem wydarzeń pozwalających nam w sposób ciekawy spędzić czas wolny. To m.in. organizatorzy turystyki, gestorzy i pracownicy hoteli i restauracji, przewodnicy turystyczni, piloci wycieczek i wiele innych grup zawodowych. Co roku podczas tego święta marszałek województwa pomorskiego nagradza najlepsze wydarzenia minionego roku, oraz honoruje wybitne postaci pracujące w turystyce. W tym roku pomorskie obchody ze względu na pandemię koronawirusa obchodzone były online.

Gdyński festiwal „Kulinarna Świętojańska” otrzymał wyróżnienie w kategorii „Oferta turystyczna”. To wydarzenie odbywa się na jednej z najbardziej znanych ulic Gdyni i przyczynia się do promocji miejskiego projektu „Szlak Kulinarny Centrum Gdyni”. Festiwal przyciąga rzesze fanów dobrego jedzenia oraz tych, którzy podążają za najnowszymi trendami kulinarnymi. Restauratorzy serwują specjały inspirowane kuchniami z różnych stron świata, chętnie prezentując na swoich stanowiskach proces przyrządzania dań. Festiwal proponuje spędzanie czasu wolnego w otwartej przestrzeni miejskiej, w gronie rodziny i przyjaciół, w bliskiej relacji z dobrą kuchnią. W 2019 roku w imprezie wzięło udział 5 tysięcy osób.

– Bardzo nas cieszy wyróżnienie dla festiwalu „Kulinarna Świętojańska”, zwłaszcza że w Gdyni właśnie startuje kolejna edycja Kulinarnego Weekendu. Oba wydarzenia są ze sobą mocno powiązane – oba promują fantastycznych gdyńskich restauratorów, zrzeszonych w ramach Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni. Turystyka jest dla naszego miasta niezwykle ważna. Starannie przygotowujemy naszą ofertę, która jest spójna ze strategią miasta i strategią rozwoju turystyki. Ściśle współpracujemy przy tym z Gdyńską Radą Turystyki. Przygotowywane przez nas wydarzenia i atrakcje służą zarówno turystom, jak i mieszkańcom Gdyni. Wyróżnienie dla „Kulinarnej Świętojańskiej” tylko to potwierdza – mówi Katarzyna Gruszecka-Spychała, wiceprezydent Gdyni ds. gospodarki.

Turystyka kulinarna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Poznawanie i zwiedzanie miast i krajów poprzez poznawanie lokalnych smaków jest coraz popularniejsze. Gdynia posiada bardzo różnorodne restauracje, które oferują bogatą paletę smaków. Gdyńskie restauracje są już rozpoznawalne i posiadają rzesze zwolenników, którzy przyjeżdżają do miasta specjalnie, aby zjeść obiad czy kolację w swoim ulubionym miejscu.

fot. UM Gdynia